Štíhla výroba: Odstráňte plýtvania pomocou Lean Manufacturingu.

Štíhla výroba: Odstráňte plýtvania pomocou Lean Manufacturingu.

Štíhla výroba rýchlo reaguje, šetrí náklady a zvyšuje konkurencieschopnosť

 

Predstavte si, koľko by vaša firma ušetrila počas jedného roka, ak by mal každý váš zamestnanec denne o 10 minút viac času. Úspora času, zvýšená produktivita a schopnosť rýchlo a kvalitne vybavovať objednávky sú faktory, ktoré ovplyvňujú celkovú ziskovosť firmy a návratnosť investícií. Práve z týchto dôvodov stále viac firiem zavádza princípy štíhlej výroby. Rýchlosť sa tak stáva jednou z vašich výhod. Vďaka štíhlej výrobe budete schopní okamžite reagovať na nové požiadavky vo výrobe, bez zbytočných prestojov.

 

Štíhla výroba: Odstráňte plýtvania pomocou Lean Manufacturingu.

 

Lean je súbor riadiacich metód, ktoré stojí na niekoľkých základných princípoch. Primárne ide o snahu celej organizácie neustále sa zlepšovať vo všetkých oblastiach. Setrvanie v nastavených zmenách, zamedzenie zbytočnému plýtvaniu, zvýšenie efektivity a tým získanie dlhodobej a ekonomicky návratnej investície sú jej hlavnými cieľmi. Predovšetkým berie do úvahy čo najlepšie uspokojenie potrieb zákazníka.

V súvislosti s Lean sa obvykle používa pojem Lean Management. Ide o spôsob myslenia a filozofiu, ktoré musí prijať každá časť organizácie. Lean sa často aplikuje s rôznymi prívlastkami, podľa toho, na akú oblasť metodológiu uplatňujeme.

Jedným z najznámejších prístupov k Lean Managementu je Lean Manufacturing, známy aj ako Štíhla výroba. Táto metodológia je zameraná na odstránenie všetkých druhov plýtvania z výrobných procesov. Tým sa procesy stávajú rýchlejšími, flexibilnejšími a schopnými rýchlo reagovať na nové požiadavky zákazníkov.

 

Ke štíhlej výrobe patrí „štíhly“ nábytok.

 

Základným nástrojom, ktorý vedie k efektivizácii výrobného procesu, je prispôsobenie pracoviska pre plynulý chod. Zjednoducho povedané, žiadny zamestnanec by nemal hľadať veci, zdlho premýšľať o ďalšom postupe alebo prenášať ťažké predmety na väčšie vzdialenosti. Všetko to zvyšuje časové nároky na každého zamestnanca a tým aj náklady firmy. Vďaka štíhlej výrobe "na mieru" významne šetríte aj zdravie zamestnancov a znížujete absenciu.

Na pracovisku s takýmto hladkým a premysleným prevádzkovaním nájdete práve modulárne regálové systémy a pracovný nábytok z trubkových alebo hliníkových konštrukčných systémov a valcových dráh. Tieto slúžia na jednoduchšie presúvanie súčiastok, kontajnerov a balíkov. Celá zostava je vždy konštruovaná na mieru danému výrobnému procesu. Dokáže šetriť čas, štandardizovať výrobné procesy a navyše vyniká nízkou počiatočnou cenou a možnosťou prispôsobenia. Takže vás nová požiadavka nezaskočí. Naopak, vo návrhu budete rýchlejší ako konkurencia. Sústavy podľa princípov štíhlej výroby nachádzajú svoje uplatnenie nielen v priemyselných výrobniach a dielňach, ale aj v kanceláriách, prevádzkach, skladoch, archívoch alebo lekárskych ordináciách.

 

Ako zaviesť štíhlu výrobu do vášho podniku?

 

Okolo štíhlej výroby kolujú rôzne mýty. Rozhodne sa nebojte, že budete musieť naraz zavádzať rázne zmeny v celej firme. Áno, štíhlu výrobu je možné aplikovať v celom rozsahu, ale je tiež možné premyslieť si, v ktorej časti firmy sa oplatí začať a postupne ju zavádzať. Ak teda uvažujete o zavedení princípov štíhlej výroby vo vašej firme, začnite už dnes. Náš tím vám poskytne komplexné služby - od návrhu riešení a vizualizácie až po montáž na mieste.

 

Späť na prehľad článkov